sunnuntai 24. toukokuuta 2015

Toivepostaus: Varpaille aikuisena!

Teidän lukijoiden toiveita kysellessäni, sain ehdotuksen kirjoittaa varvastossutyöskentelyn aloittamisesta aikuisena. Tuntuu siltä, että aikuisoppilaat usein odottavat kärkitossujen saamista aivan yhtä innokkaasti kuin lapsetkin. Monissa kouluissa myös aikuiset pääsevät tanssimaan varpailla, kunhan tietyt edellytykset täyttyvät. Näihin edellytyksiin perehdyn tässä postauksessa!

Ennen kuin syvennyn aikuisnäkökulmaan, kehotan kaikkia tutustumaan kärkitossuharjoittelun perusperiaatteisiin. Olen kirjoittanut niistä oheisissa postauksissa, joissa käsittelen varvastossutyöskentelyyn tarvittavia fyysisiä valmiuksia sekä taidollisia edellytyksiä.

Aikusharrastajan luut ovat kehittyneet loppuun saakka, joten varvastossuilla harjoittelusta ei ole samalla tavalla fyysistä haittaa aikuiselle kuin vielä kasvavalle lapselle. Kuten osalla nuorista, myöskään joillain aikuisilla jalkaterä ei kuitenkaan välttämättä jousta tarpeeksi, jotta jalan olisi mahdollista ojentua niin paljon kuin kärkitossutyöskentely edellyttää. Mikäli jalkaterä ei taivu riitävästi, on kärjelle nouseminen mahdotonta ja näin ollen myöskään kärkitossuilla tanssimisen aloittaminen ei ole mahdollista.

Aikuisten kärkitossutunti

Kärkitossutyöskentelyn aloittaminen edellyttää tanssijalta hyvää vartalonhallintaa ja lisäksi riittävää voimaa. Aikuisopiskelijat ovat usein painavampia kuin nuoret tanssijat, joten aikusella pitää olla myös enemmän voimaa kuin nuoremmilla ballerinanaluilla. Suurempi paino aiheuttaa keholle enemmän rasitusta ja voi aiheuttaa vammoja, mikäli sitä ei osata hallita asianmukaisesti. Mitä useamman kerran viikossa käy tunneilla sitä enemmän keho yleensä vahvistuu. Joka tapauksessa balettitunneilla pitäisi minusta käydä aivan minimissään kolme vuotta ennen kuin voisi harkita varvastossutyöskentelyn aloittamista. Liian varhaisesta aloittamisesta on enemmän haittaa kuin hyötyä, mutta aloittamisen lykkäämisestä ei ole haittaa. Mikäli tanssija on taitava pehmeillä tossuilla tanssiessaan,, on hän taitava myös varpailla! Sekä pehmeillä että varvastoissuilla treenataan aivan samoja asioita; varpailla tanssiessaan tanssija vain nousee puolivarvasasennon sijaan varpaiden kärjille!

Oletko sinä aloittanut varvastossuilla tanssimisen aikuisena vai haaveiletko vasta asiasta?

Ps. Blogiani voi nyt seurata myös Blogipolun kautta!

9 kommenttia:

  1. Kiitos tästä! Jäin miettimään, että löytäisitköhän esim. netistä jotain kuvaa, mikä havainnollistaisi, että paljonkohan sen jalan tarvisi ojentua, että kärjelle päseminen on mahdollista? :)

    VastaaPoista
  2. Hei,

    Oheisen linkin viimeinen kuva osoittaa, ettei jalkaterä ojennu tarpeeksi mahdollistaakseeb varvastossutyöskenyelyn: http://www.wedancemainstage.com/Everything_Pointe_files/JFEET-filtered.jpg.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En nyt tiedä katoinko kuvaa jotenkin väärin, mutta mun silmään nilkan ojennus näytti joka kuvassa samantasoiselta, jalan kulma lattiaa kohden vain eri. Jos nilkka ojentuu vain vähän niin varpaathan eivät ole silloin linjassa säären kanssa, vai?

      Poista
  3. Olet Helinä oikeassa! Etsin puhelimella pikaisesti kuvaa enkä katsonut sitä kunnolla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. http://4.bp.blogspot.com/-8lSvVlKgCqU/UQRLbgP8LOI/AAAAAAAAC3k/kneWXxAuxuk/s1600/ballet+pointe.jpg

      En tiedä toimiiko tuo linkki, mutta mun mielestä tuossa kuvassa on liian vähän taipuva nilkka?

      Poista
  4. Kiitos näistä kuvista!

    Mietin vielä sellaista, että oliskohan jotain kuvaa, missä jalat ei olisi kärkitossuissa? Mulla on tässä tausta-ajatuksena siis se, että voisin vertailla kuvaa omaan ojennukseen, jotta tietäisin että olenko vielä ihan alkutekijöissä vai alkaako näyttää jo lupaavalta. Tai toisaalta, voihan sen asetella toisinkin päin: olisiko sulla joku kuva, missä näkyisi sellainen ojennus, jonka sinä opettajana jo hyväksyisit kärkitossutunneille? Anteeksi olen kauheen vaativa lukija :D Haluaisin vaan hiukan jotain osviittaa siitä, että mihin mun kuuluisi tähdätä ja missä vaiheessa matkaa jo/vielä olen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taas olen puhelimen varassa, mutta tässä on "riittävän hyvä" ojennus:
      https://www.google.fi/search?q=pointed+foot+ballet&client=safari&hl=fi&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=5xVoVbTXB6TmyQPspIDwCQ&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=320&bih=460#imgrc=2HbNT8u4W72EPM%253A%3BavAvVCujUSI-JM%3Bhttp%253A%252F%252Fi184.photobucket.com%252Falbums%252Fx39%252FStripie%252F01.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fimgbuddy.com%252Fhigh-arch-foot-ballet.asp%3B640%3B480

      Kirjoitan jalkateristä omaa postausta, mutta haluan jo nyt painottaa, että jalkaterää ja ojennusta ei kannata lähteä minusta venyttämällä parantamaan. Lihaksia tulee vahvistaa, mutta mikäli yrittää parantaa ojennusta venyttämällä, saattaa rikkoa itsensä. Palaan asiaan tarkemmin myöhemmin!

      Poista
    2. Okei, kiitos kiitos tosi paljon!!!

      Poista

Kerro ajatuksesi!