perjantai 5. kesäkuuta 2015

Toivepostaus: Yliojentuvat jalat

Tällä kertaa toivepostauksissa perehdytään yliojentuviin jalkoihin sekä niiden haittoihin. Käsittelen aluksi yleisesti hypermobiliteettia ja sen jälkeen syvennyn erityisesti yliojentuviin polviin. Muistakaa jälleen kommentoida ja kysyä, mikäli jokin asia askarruttaa! :)


Hypermobiliteetti, eli yliliikkuvuus

Usein yliojentuvista polvista kärsivivät tanssijat ovat muutenkin yliliikkuvia, eli hypermobiliteetteja. Tällaiset tanssijat yleensä pitävät venyttelystä, koska he kokevat olevansa siinä hyviä ja venyttelyn olevan heille helppoa. Toisaalta taas yliliikkuvuuteen saattaa myös liittyä kokemus jäykkyydestä, sillä yliliikkuvuuden vuoksi lihakset joutuvat tekemään todella paljon töitä pitääkseen vartaloa oikeassa asennossa. Tämä luonnollisesti aiheuttaa jännitystiloja koko kehoon, mikä puolestaan aiheuttaa jäykkyyttä.

Hypermobiliteetti johtuu perinnöllisestä poikkeamasta kollageenissa. Kaikkialla kehosssa on kollageenista rakentuvaa sidekudosta, esimerkiksi lihaskalvoissa, jänteissä ja nivelissä. Koska kollageeni on venyvää, se ei tue nivelrakenteita tarpeeksi. Usein yliliikkuvuutta jopa ihaillaan, mutta esimerkiksi balettitanssijan ammatissa ei voi toimia, mikäli on hypermobiliteetti. Loukkaantumisriski on silloin liian suuri.

Kollageenia


Yleisiä hypermobiliteetin oireita ovat erilaiset nivel- ja lihassäryt. Usein myös ylimääräinen nivelten naksuminen sekä esimerkiksi polvilumpion tai olkapään sijoiltaanmeno sekä toistuva nivelten lukkiutuminen tai altapettämisen  tunne kuuluvat hypermobiliteetin oireisiin. (Toki kannattaa huomioida, että joksus edellämainitsemani vaivat saattavat johtua myös muista syistä.) Niinpä hypermobiliteetin tanssijan kannattaisikin minusta aina hakeutua esimerkiksi fysioterapeutin luokse, joka osaa neuvoa oikeanlaiset harjoitteet kehon hallinnan parantamiseksi.

Polvien yliojentuminen

Polvien yliojentumisen tunnistaa parhaiten silloin, kun tarkastelee itseään sivusuunnasta jalat parallelissa. Normaalisti ojentuvat jalat näyttävät sivulta katsottuina suorilta, mutta yliojentuvat polvet ikään kuin kaareutuvat taaksepäin. Usein esimerkiksi jalkojen ensimmäisessä asennossa yliojentuvien polvien vuoksi kantapäiden väliin jää tilaa. Mitä isompi väli kantapäiden välissä on sitä yliojentuvammat polvet yleensä ovat.

Vasemmalla yliojentuvat polvet, oikealla pitkiksi ojennetut  polvet. Kuva

Yliojentuvia polvia kutsutaan termillä genu recurvatum (genu = polvi, re-curvus = taaksepäin taipunut). Polvien yliojentuminen on yleisempää naisilla kuin miehillä ja vielä yleisempää sellaisilla ihmisillä, jotka muutenkin kärsivät hypermobiliteetista. Kun polvi pääsee yliojennukseen, eivät etureiden lihakset tee töitä, vaan tanssija ikään kuin roikkuu niveliensä varassa. Tällöin myös nivelsiteet venyvät, mikä on haitallista. Nivelsiteiden tehtävä kun on tukea kehoa, ei venyä.

Genu recurvatum


Usein yliojentuvista polvista kärsivällä tanssijalla on polvikipuja, jotka hellittävät kun hän oppii ojentamaan jalkansa pitkiksi sen sijaan, että lukitsisi polvet yliojennukseen. Kun yliojentuvia polvia tuodaan suoralle linjalle, tuntuu tanssijasta itsestään siltä, että hänen polvensa ovat koukussa. On kuitenkin erittäin tärkeää hakea polvet suoraan linjaan silloin, kun kehon paino on jalkojen päällä. Tästä käytetään termiä suljettu kineettinen ketju. Esimerkiksi arabeskissa tukijalka on suljetussa kineettisessä ketjussa kannattaen kehon painoa, jolloin polvea ei saa viedä yliojennukseen. Sen sijaan työjalka on avoimessa kineettisessä ketjussa, koska sen päällä ei ole painoa. Näin ollen työjalan saa huoletta yliojentaa ilman, että se on haitallista nivelille tai nivelsiteille.

Kärsitkö sinä hypermobiliteetista tai yliojentuvista polvista?

6 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen postaus! Pari juttua jäi mietityttämään vielä :).

    Mulla ei siis ole ylitaipuvia niveliä, mutta viimeisen vuoden aikana olen huomannut että mun polvet ovat alkaneet taipua yli! Ihmetyttää vähän, että kuinka polvien nivelistä on yllättäen tullut yliliikkuvat? Tai balettiharrastuksestahan se johtuu, mutta mistähän tarkemmin? Huomaan tämän erityisesti silloin kun seison ensimmäisessä asennossa. Nykyään kantojen väliin jää siis tilaa.. Onkohan tämä paha juttu ja pitäisi treenata tästä tavasta pois?

    Toinen juttu jota olen pohtinut on se, kun tunnilla usein treenaamme polvien suoristamista siten että istumme lattialla jalat edessä suorana ja polvia pitäisi saada venytettyä (ja nilkkoja suoristettua) niin paljon, että kantojen alle jää tila vähintäänkin kymmenisen senttiä. Sellaisilla joilla polvet ojentuvat yli tilaa kantojen ja lattian väliin jää luonnollisesti aika paljonkin. Itselläni olen huomannut, että viime aikoina olen saanut kantoja enemmän ilmaan. Liittyykö tämä yliojentuviin polviin vai ihan vain luonnolliseen polvien suoristamiseen? Onko tämä mielestäsi hyvä harjoite polvien suoristamisen treenaamiseen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei,

      En valitettavasti osaa sanoa, mistä tuollainen johtuu. Ovathan polvet stabiilit, eli eivät petä alta tai lukkiudu? Onko sinulla kipuja? Itse kääntyisin fysioterapeutin puoleen, sillä en ole koskaan kuullut vastaavasta (enkä myöskään lääketieteen ammattilainen).

      Olen hieman varovainen arvioimaan toisten opettajien harjoitteita, kun en tiedä niiden taustalla olevia tavoitteita. Itse en halua opettaa oppilaitani ojentamaan polvia yliojennukseen, mutta jotkut pitävät sitä esteettisesti kauniina. Minusta lattialla istuessa polvien ojentaminen lukkoon ei ole vaarallista, koska se tehdään avoimessa kineettisessä ketjussa. Seisten en sitä kuitenkaan kehottaisi tekemään. Ehkäpä voisit nätisti kysyä opettajaltasi, mikä harjoituksen idea on? :)

      Poista
    2. Mäkin olen tehnyt tuota harjoitusta voimisteluaikoina! Mullakin tuo rako kantapään ja lattian välissä kasvoi pari senttiä vuodessa tai puolessa. En tiedä mistä se sitten johtuu, mutta ajattelin kertoa, että näin on käynyt myös mulle. :)

      Tuli vain mieleen, että voikohan tuo johtua jollain vain suurista pohjelihaksista, että kantapää nousee lattiasta harjoituksessa ja 1. asennossa ei kantapäät osu yhteen?

      Poista
    3. Tuo voisi varmaankin olla mahdollista. Vaikea ottaa kantaa tämän enempää, kun en voi nähdä, miltä jalat näyttävät luonnossa.

      Poista
  2. Hei tässä on kyllä itseäni koskettava ja kiinnostava aihe. Mulla on yliliikkuvat nivelet ja etenkin baletissa siitä on ollut sekä hyötyä että haittaa. Kun yksi baletinopettaja mainitsi minulle tuosta polvien ojentamisesta "ylös", eikä vain "suoraksi" tunnuin saavan oikean ahaa-elämyksen. Tavallisesti minulle on aina jäänyt kantapäiden väliin tilaa polvia ojentaessani, nykyään yritän muistaa ajatella tuota "ylösojentamista" ja pitää kantapäät lähellä toisiaan. Sen myötä tuntuu helpottuneen moni asia. Tänään muuten just keskusteltiin kaverin kanssa siitä, kuinka kovin keho joutuu tekemään töitä pitääkseen yliliikkuvan kehon kasassa, mikä taasen saattaisi johtaa esm. väsymiseen tavallista helpommin. Mulla ei sen tarkemmin ole mitään tutkimustietoa, johon viitata, mutta olen kuullu tällaisesta ohimennen. Mahtaisikohan pitää paikkaansa..

    Ulliina
    http://www.lily.fi/blogit/elaman-tanssi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, pahoittelut vastauksen viipymisestä! Olen ollut matkalla, joten en ole seuraillut blogia kovin ahkerasti.

      Minulla itselläni ainakin lihakset väsyvät, kun suljetussa kineettisessä ketjussa yritän säilyttää kehon neutraalissa linjassa enkä päästää niveliä yliojennukseen. Joten kyllä tuo minusta voisi olla järkeenkäypää! Lihakset toki vahvistuvat kun niitä käyttää aktiivisesti (ja oikein), joten harjoittelu varmasti auttaa tässä ongelmassa. :)

      Poista

Kerro ajatuksesi!