lauantai 23. toukokuuta 2015

Aukikierron parantaminen, osa 2: Vahvistaminen

Tänään jatketaan aukikierron parantamista keskittyen erityisesti aukikiertäjälihasten vahvistamiseen. Aukikierron perusteista voi lukea täältä ja aukikiertäjälihasten venyttämisestä täältä.

Aukikiertäjälihaksia voi vahvistaa monella tavalla, mutta esittelen tässä kirjoituksessa muutamia esimerkkejä. Näissä harjoituksissa on tärkeää säilyttää koko ajan keskivartalo vahvana (lue päivitetty teksti täältä) ja muistaa aktivoida ydintuki aina lantionpohjasta aloittaen. Kannattaa ottaa huomioon, että usein vahvistavat liikkeet tehdään liian isoina, jolloin ne eivät kohdistu oikeisiin lihaksiin. Harjoitteiden tavoitteena on vahvistaa syvällä olevia aukikiertäjälihaksia eikä pinnallisia lihaksia. Kiinnitä siis erityistä huomiota siihen, että asetut alkuasentoon huolellisesti ja säilytät koko ajan vartalon ydintuen aktiivisena sekä lantion keskiasennossa!

Vahvistavia harjoituksia

Pyöritykset

Asetu koukkuselinmakuulle siten, että makaat selälläsi ja asetat jalkapohjat lattiaan pitäen polvet koukussa. Tarkista että jalat ovat lantion leveydellä ja polvet kohti kattoa. Kädet kannattaa asettaa suoliluun harjanteille (lonkan ulkonevat luut nivusten yläpuolella) siten, että kämmenet ovat suoliluun harjanteita vasten ja sormet häpyluulla. Hae lantio keskiasentoon siten, että kädet ovat tasaisesti lantion päällä eivätkä kippaa alas- tai ylöspäin. Säilytä tämä keskiasento koko harjoituksen ajan, eli avaa jalkaa vain sen verran että pystyt säilyttämään lantion puoliskot tasan!

Ojenna oikea jalka eteen lattialle pitkäksi samalla kun vasen jalka jää alkuasentoon. Koukista oikean jalan polvi, tuo se koukussa aukikierrossa ylös takaisin koukkuselinmakuulle ja suorista se sisäkierron kautta takaisin lattialle. Muutaman toiston jälkeen saman liikeen voi tehdä toista kautta, eli aloittaen sisäkierrosta. Liikkeen voi toistaa myös molemmilla jaloilla yhtä aikaa, mikä haastaa keskivartalon hallintaa enemmän kuin yhden jalan pyöritys.

Pingviini 

Asetu vatsamakuulle jalat lantion leveydelle paralleliin, nilkat ovat koukussa (flexissä) ja päkiät lattiaa vasten. Pyri keskivartalon tuen avulla tuomaan häpyluu lattiaa vasten ja pidentämään nivuset mahdollisimman pitkiksi. Aktivoi pakaroita sen verran kuin tarvitset pitääksesi lantion keskiasennossa.

Työnnä oikeaa jalkaa jalkapohjasta taaksepäin (kurota jalkaa mahdollisimman pitkäksi) ja kierrä se aukikiertäjälihasten avulla aukikiertoon ensimmäiseen asentoon. Jalkaterä pysyy koko ajan flexissä. Toista sama vasemmalla jalalla. Ennen palautusta alkuasentoon, pidennä molempia jalkoja reisiluun päästä jalkapohjiin saakka ulospäin (jalat ovat tällä hetkellä flexissä ensimmäisessä asennossa) ja palauta ne alkuasentoon. Toista muutamia kertoja.

Viimeisellä kerralla voit jättää jalat ensimmäiseen asentoon ja tehdä pieniä koputuksia kantapäillä toisiaan vasten.

Osteri

Asetu kyljellesi ja tuo varpaat samaan linjaan istuinluiden kanssa. Pidä keskivartalon ydituki vahvana ja tarkista, ettet kallistu kylkimakuulta taaksepäin. Aseta käsi päälimmäisen jalan suoliluun harjanteelle, jotta tunnet, mikäli lantio lähtee kallistumaan eteen tai taakse.

Hyvällä ydintuella avaa päälimmäisen jalan polvea kohti kattoa säilyttäen lantio koko ajan keskiasennossa (mikäli avaat jalkaa liikaa, lantio kippaa taaksepäin tai ylävartalo "valuu" eteenpäin). Palauta jalka takaisin alkuasentoon.

Osteri

Mikäli harjoitukset tai jokin muu aukikiertäjälihasten vahvistamiseen liittyvä seikka herättävät kysymyksiä tai ajatuksia, sana on vapaa! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro ajatuksesi!