tiistai 12. toukokuuta 2015

Pas de bourrée suivi

Pitkän radiohiljaisuuden jälkeen ajattelin perehtyä pas de bourrée suivi -liikkeeseen, josta sain kysymyksen aikaisempaan postaukseeni. Muistattehan, että kysymykset ja kommentit ovat aina tervetulleita - liittyivät ne aiheeseen tai eivät! :)

Pas de bourrée suivi tarkoittaa suomeksi seurattua bourréen askelta. Se on kärkitossuliike, jossa jalkojen toisiaan seuraavat pienet liikkuvat askeleet kuljettavat tanssijaa tilassa kaikkiin suuntiin. Pas de bourrée suivi -liikettä voidaan tehdä joko kuudennessa tai viidennessä asennossa ja liikkua suorassa linjassa, diagonaalissa tai ympyrässä. Liike voi olla tempoltaan hidas, keskinopea tai nopea.

Pas de bourrée suivi kuudennessa asennossa (pas couru)

Pas de bourrée suivi kuudennessa asennossa on pienen pientä juoksua varpailla (couru = juostu). Se harjoitellaan ensin hitaasti, mutta myöhemmin tempoa voidaan nopeuttaa.

Liikkeen valmistava versio aloitetaan seisomalla kuudennessa asennossa, josta noustaan demi-plién kautta relevéhen. Tästä asennosta nostetaan oikean jalan varpaat ylös lattiasta ja hieman heitetään jalkaa lähellä lattiaa eteenpäin. Tämän jälkeen jalka tuodaan takaisin toisen luokse ja liike toistetaan toisella jalalla. Kun tämä onnistuu, voidaan nopeuttaa tempoa. Myöhemmin jalan pieneen heittoon lisätään askel eteenpäin tai taaksepäin.

Kun tempo nopeutuu, jalkojen heitot menosuuntaan pienenevät samoin kuin askeleiden pituus. Käsien ja pään asennoissa voidaan käyttää useita eri variaatioita.

Pas de bourrée suivi viidennessä asennossa

Liikkeen harjoittelu aloitetaan jälleen valmistavasta versiosta. Seistään viidennessä asennossa épaulement croiséssa oikea jalka edessä. Alkuasennosta noustaan plién kautta relevéhen. Etummaisen jalan varpaat nousevat hieman irti lattiasta samalla kun polvi koukistuu vähän. Tämän jälkeen varpaat tuodaan lattiaan ja suoristetaan polvi. Toistetaan sama takimmaisella jalalla.

Kun liike sujuu paikallaan, lisätään siihen liikkuminen sivuttain kädet isossa poosassa (oikea käsi kolmannessa asennossa, vasen käsi toisessa ja katse hieman oikean käden alta kurkistaen). Samalla kun oikea jalka nousee ylös lattiasta astutaan sillä pieni askel sivulle. Välittömästi tämän jälkeen toistetaan sama vasemmalla jalalla tuoden se syvään (jopa hieman yliristittyyn) viidenteen asentoon taakse. On tärkeää tuoda jälkimmäinen jalka nopeasti kiinni toiseen jalkaan, jotta sivulle liikuttaessa ei näytettäisi jalkojen toista asentoa. Tulee lisäksi huomioida, että mikäli tanssija ei ojenna polvea tuodessaan varpaita lattiaan, näyttää liike kömpelöltä ja painavalta.

Myöhemmin pas de bourrée suivissä lisätään tempoa ja se voidaan tehdä esimerkiksi croiséssa sekä effacéessa eteen tai taakse tai écartéhen. Etenkin croiséssa ja effacéessa on tärkeää pitää jalat hyvin ristissä viidennessä asennossa, jotta neljättä asentoa ei näytettäisi katsojille. Molempien jalkojen on näin ollen tärkeää  pysyä aktiivisina liikkeessä.

Ohessa on vielä video pas de bourrée suivistä:



2 kommenttia:

Kerro ajatuksesi!