torstai 8. tammikuuta 2015

Varvastossutyöskentelyn aloittaminen, osa 6: Tossujen pehmittäminen

Tässä varvastossutyöskentelyn aloittaminen -sarjan viimeisessä osassa perehdyn hieman tossujen pehmittämiseen sekä niiden sisäänajoon. Lisäksi kerron hieman, mistä tietää tossujen olevan jo liian pehmeät, eli niin sanotusti "kuolleet". Tuttuun tapaan kysymyksiä saa esittää sekä myös tuoda ilmi omia ajatuksiaan asiasta. :)

Varvastossuja voidaan pehmittää hyvin monella tavalla. Koska olen kuitenkin kirjoittanut tämän postaussarjan lähinnä aloittelijoille, esittelen ainoastaan mielestäni hyvin yksinkertaisia pehmityskonsteja. Tarkoitukseni on se, ettei tossu menisi rikki heti alkuvaiheessa. Näin ollen en esittele, miten esimerkiksi tossun pohja katkaistaan. Mikäli joku kokee kaipaavansa tähän vinkkejä, toiveita voi esittää. Asiaanhan on mahdollista palata vielä myöhemmin uudelleen, mikäli tarvetta on!

Tossujen pehmittäminen

Suoraan kaupasta ostettuina varvastossut ovat varsin kovat ja jäykät, joten useimmat tanssijat muovaavat tossuja mieleisiksiin ennen niiden käyttöönottoa. Uskoisin, että tossujen pehmittämiseen on lähes montq yhtä tapaa kuin on tanssijoitakin - kokeilemalla jokainen varmasti löytää itselleen parhaiten sopivan tavan! Perusidea tossujen pehmittämisessä on se, että niistä tulee sopivan joustavat, mutta ei kuitenkaan liian pehmeät. Tossujen valmistusmateriaalit tosin ovat varsin erilaisia; esimerkiksi "uuden ajan" Gaynor Mindenin tossuja ei ole tarkoitus pehmittää ollenkaan. Niinpä tässä kirjoituksessani esittelemät tossujen pehmittämiseen soveltuvat tekniikat soveltuvat paremmin niin sanotusti perinteisille tossuille. Mikäli olet epävarma siitä, kumpaan kategoriaan tossusi kuuluvat, asiaa kannattaa tiedustella tanssitarvikeliikkeestä, opettajalta tai suoraan valmistajalta. :)
Kuva

Minusta yksi hyvä tapa sisäänajaa tossuja on kävellä niillä kotona ennen ensimmäistä balettituntia sekä kokojalalla että puolivarpailla. Lisäksi on hyvä nousta rullauksen kautta useita kertoja varpaille ja takaisin koko jalalle (ihan aloittelijalle en suosittele tämän kokeilemista ominpäin). Tossun kärjen voi myös tukea lattiaan ja joustaa nilkkaa ojennetussa asennossa työstäen tossun pohjaan lisää taipuisuutta. Tätä samaa taipuisuutta voi hakea myös taivuttelemalla tossua käsien avulla. Tässä tapauksessa kannattaa katsoa, mihin kohtaan tarvitsee eniten taivutusta. Tämän näkee parhaiten laittamalla tossun jalkaan ja ojentamalla nilkan. Pohjaa ei ainakaan ensimmäisten tossujen kohdalla kannata taivuttaa liian voimakkaasti, jotta se ei mene vahingossa poikki. Mikäli varvastossun kärkiosa tuntuu liian pyöreältä, sen päälle voi astua varovaisesti kantapällä.

Tossua on mahdollista pehmittää myös veden tai jopa alkoholin avulla, mutta itse en suosittele aloittelijalle näitä tekniikoita. Jotkut tanssijat jättävät tossujaan myös oven väliin, jolloin niiden pohjaa on  helpompi muovata kuin käsin. Tätä ei kuitenkaan kannata kokeilla kotona, sillä ovi saattaa pahimmassa tapauksessa pudota pois saranoiltaan. Myös vasaraa voi käyttää tossujen pehmittämisessä, mutta usein tottumaton vasarankäyttäjä pehmittää tossujaan liikaa. Minusta yksi hyvä konsti tossujen sisäänajossa on balettitangon tekeminen varvastossut jalassa.

Kuva
Loppuun asti tanssitut, "kuolleet" tossut

Lapsilla jalka usein kasvaa niin nopeasti, etteivät kärkitossut välttämättä ehdi pehmetä liikaa ennen kuin ne jäävät liian pieniksi. Kun jalan kasvu lakkaa, tilanne on kuitenkin toinen ja tossut usein pehmenevät liikaa, eli kuolevat.

Kun tossujen elinkaari alkaa tulla loppuun, ne pehmenevät liikaa eivätkä enää tue jalkaa varvasasennossa. Usein myös pohja saattaa katketa. Jotkut pidentävät tossujen elinkaarta vaihtelemalla niitä jaloista toiseen, jolloin tossut eivät kulu niin nopeasti esimerkiksi isovarpaan kohdalta. Koska jalat ovat usein kuitenkin keskenään erilaiset, en välttämättä suosittelisi tätä vaihtoehtoa kaikille.

Koska varvastossut imevät itseensä paljon hikeä, niiden elinikää voi pidentää antamalla tossujen kuivua kunnolla ja ilmavasti käyttökertojen välillä. Tossuja ei siis pidä tunkea takaisin esimerkiksi muovipussiin, jossa ne on ostettu. Joskus kärkitossujen perusteellinen kuivuminen saattaa kestää pari päivää, joten usein treenaavalla kannattaisi olla useampi käyttövalmis tossupari yhtä aikaa. Vasta kun tossut ovat kunnolla kuivuneet, ne kannattaa "viikata" taittamalla kantapää sisään sekä viikkaamalla kantapään sivut toistensa päälle. Lopuksi tossujen nauhat kierretään tossujen ympäri ja niiden päät työnnetään nauhapaketin alle.

Tossuja on mahdollista kovettaa uudelleen kaatamalla tai sivelemällä niihin esimerkiksi liimaa tai oksalakkaa. Myös tämän käsittelyn jälkeen tossujen on annettava kuivua kunnolla ennen käyttöä. Kovin montaa tällaista käsittelyä niille ei edes voi tehdä, vaan loppujen lopuksi tulee hankkia uusi pari vanhojen tilalle. Joillain tanssijoilla on tapana tehdä vanhoista varvastossuista pehmeät tossut ja käyttää niitä balettitunnilla. En kuitenkaan suosittelisi tätä käytäntöä välttämättä harrastelijalle.

Tossujen hautausmaa
Miten sinä pehmität omia tossujasi? Oletko koskaan kokeillut elvyttää jo liiaksi pehmenneitä tossuja?

4 kommenttia:

  1. Moi!
    Oletko itse törmännyt sellaiseen, että jotkut eivät pysty tanssimaan ollenkaan kärjillä? Olen aikuisharrastaja, harrastanut balettia muutamia vuosia, mutta kärkitossutyöskentely ei suju sitten ollenkaan. On kuin jalkani eivät vain olisi tarkoitettu niihin koska en pääse kärjelle kunnolla vaikka olen koittanut muutamaa eri tossumallia. Voiko olla että nilkan kaari ei vain ole riittävä.

    -S

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, kiitos kysymyksestä! Täytyy sanoa, että omalle kohdalleni ei ole (vielä) sattunut vastaavaa tilannetta. Tiedän kuitenkin olevan mahdollista, ettei kärjellä tanssiminen onnistu kaikilta jalkaterän rakenteen vuoksi. Oletko kysynyt asiasta opettajaltasi? Hän varmasti voi tsekata jalkasi ja sanoa, johtuuko ongelma tossuista vai jalan rakenteesta.

      Poista
  2. Hei.

    Juuri mietin, että miten saataisiin pehmennettyä tyttären Grishkoja. Ensimmäiset tossut kyseessä.

    Pohja pehminnyt hyvin kannan kohdalta, mutta päkiän alta pitäisi vielä pehmittää. Pohjassa on naula suoraan päkiässä. Käsin tuntuu, että pohja ei enää pehmiä riittävästi. Myös pöydän reunaa vasten on tossuja väännetty.

    Onko sinulla antaa vinkkejä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei,

      Kiitos kysymyksestä! Onko tossussa pehmeä pohja (lukeeko pohjassa S)? Pehmeän pohjan taivuttelu sujuu minulta ainakin ihan käsin ja sellaista suosin aloittelijalla. Painan tossua lattiaa vasten ja samalla taivutan pohjaa sormilla kohti puolivarvasasentoa. Naula ei ole ainakaan minua häirinnyt tässä kohdassa.

      Oletteko kokeilleet laittaa tossua jalkaan ja kävellä puolivarpailla kotona? En oikein keksi muuta ratkaisua näin etänä, sillä liian kovat otteet saattavat katkaista pohjan. Suosittelen teitä kysymään lisävinkkejä omalta opettajalta! :)

      Poista

Kerro ajatuksesi!