maanantai 9. helmikuuta 2015

Venyttelyohjeita, osa 6: Musiikin voima

Näin maanantain kunniaksi ajattelin kirjoittaa musiikista. Musiikkihan vaikuttaa meihin kokonaisvaltaisesti sekä aktivoi muun muassa sellaisia aivojen osia, joissa sijaitsevat vireystilaa, tunteita ja oppimista säätelevät alueet. Näin ollen musiikin avulla voidaan aivot saada tavallista monipuolisemmin mukaan harjoitteluun. Lisäksi musiikki vaikuttaaa sydämen lyöntitiheyteen; nopeatempoinen musiikki saa kuulijan hengittämään tiheästi ja sydämen lyömään lujaa, jolloin myös verenpaine kohoaa. Hidastempoinen musiikki puolestaan vaikuttaa juuri päinvastaisesti sekä voi vähentää lisäksi stressiä. Lisäksi musiikkia kuunnellessa syntyy endorfiineja ja se kykenee myös muuttamaan vallitsevaa tunne-elämää toisenlaiseksi.

Musiikki vaikuttaa myönteisesti aivojen välittäjäaineisiin, jotka saavat aikaan levollisen ja keskittyneen tilan - flow-tilan. Flow-tilassa ihminen on luovimmillaan ja oppii helposti uutta, joten musiikkia kannattaakin hyödyntää tämän tilan saavuttamiseksi. Lisäksi musiikin on todettu herättävän mielikuvitusta ja jopa kohottavan älykkyysosamäärää!

Kuva
Oikein valitun musiikin voidaan siis sanoa lisäävän keskittymistä ja tarkkaavaisuutta esimerkiksi liikkuvuusharjoittelussa. Lisäksi musiikki voi tasapainottaa aivolohkoja, mikä vaikuttaa myös liikeen koordinaatioon. Musiikin, liikkeen ja hengityksen yhdistäminen tuo liikkeisiin lisäksi virtaavuutta. Kannattaakin tarkkailla musiikin vaikutusta omaan kehoon, esimerkiksi sydämen sykkeeseen, lihasjännityksiin ja hengityksen syvyyteen. Mikäli haluaa nostaa harjoituksen intensiteettiä, kannattaa kuunnella nopeatempoista musiikkia. Jos tavoitteena on rauhoittua ja keskittyä, tulisi valita rauhallista tai keskitempoista musiikkia. Rentoutusharjoituksessa ei välttämättä kannata soittaa laulettua musiikkia, sillä se saattaa aiheuttaa ajatusten eksymistä pois rentoutumisesta. Helposti alkaa liikaa kuunnella laulun sanoja tai sen viestiä, jolloin itse mieluummin käytän rentoutumisesssa instrumentaalimusiikkia.

Millaista musiikkia sinä kuuntelet venytellessäsi? Oletko valinnut musiikin tietoisesti liikkuvuusharjoittelua varten?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro ajatuksesi!