tiistai 7. huhtikuuta 2015

Baletin perusteet, osa 10: Poosat

Kuten edellisessä postauksessani kirjoitin, keskitytään baletin perusteiden kymmennessä osassa poosiin. Kaikki poosat opetellaan aluksi pitämällä varpaankärjet lattialla ilman, että jalka nostetaan ilmaan. Myöhemmin jalkojen korkeutta lisätään ensin nostamalla suoraa jalkaa (relevé lent) ja myöhemmin ojentamalla jalka koukun kautta suoraksi ilmaan (battement développé). Näitä sanotaan isoiksi poosiksi. Isoissa poosissa yläkäden katse on kohdistettu kyynärpään yläpuolelle.

Yleensä poosien opiskelu aloitetaan pose croisée devant'in ja derrièren opiskelulla, minkä jälkeen siirrytään poosiin effacée ja écartée devant ja derriére.

Pose croisée devant

Seistään viidennessä asennossa épaulement croiséssa oikea jalka edessä ja pää kääntyneenä oikean olkapään suuntaan. Kädet ovat perusasennossa. Tästä asennosta kädet nostetaan ensimmäiseen asentoon ja pää kallistetaan vasemman olkapään puoleen katseen ollessa käsiin. Sitten oikea jalka ojennetaan eteen ja nostetaan vasen käsi kolmanteen sekä oikea käsi toiseen asentoon. Pää kääntyy oikealle ja lisäksi selässä on pieni kohotus taaksepäin. Tämä on pose croisée devant. Kun palataan takaisin alkuasentoon, vasen käsi avataan toiseen asentoon (katse ei seuraa kättä) oikean käden pysyessä toisessa. Myös ylävartalon kohotus säilyy. Sen jälkeen kädet tuodaan perusasentoon ja oikea jalka suljetaan viidenteen asentoon eteen. Samalla ylävartalo ojennetaan takaisin luotisuoraan linjaan.

Pose croisée devant
Pose croisée derrière

Alkuasento on sama kuin edellä. Viidennestä asennosta takimmainen jalka, eli vasen jalka, ojennetaan taakse sekä vasen käsi nostetaan ensimmäisestä kolmanteen asentoon ja oikea käsi avataan toiseen. Pää käännetään oikealle ja vartalo pysyy suorana, ei siis kallistu.

Pose croisée derrière

Pose effacée devant

Seitään viidennessä asennossa épaulement effacéssa, jolloin oikea jalka on edessä ja kädet perusasennossa. Pää on käännetty vasemmalle. Ojennetaan oikea jalka eteen ja nostetaan vasen käsi ensimmäisen asennon kautta kolmanteen sekä oikea käsi toiseen. Kun kädet ovat ensimmäisessä, päätä ei kallisteta ja katse on käsiin. Kun kädet aukeavat, ylävartalossa on pieni kohotus taakse ja katse on vasemmalle.

Pose effacée devant
Pose effacée derrière

Alkuasento on sama kuin edellä. Viidennestä asennosta ojennetaan vasen jalka taakse ja nostetaan ensimmäisen asennon kautta vasen käsi kolmanteen ja oikea käsi toiseen asentoon. Kun kädet ovat ensimäisessä, päätä ei kallisteta ja katse on käsiin. Käsien auetessa pää kääntyy vasemmalle ja vartalo sekä pää kallistuvat hieman eteenpäin. (Huomaa, että kuvassa käsien ja jalkojen asennot ovat päinvastoin kuin tekstissä!)

Pose effacée derrière

Ensi kerralla jatka attitudeista ja écarté-poosista, pysykää siis kuulolla! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro ajatuksesi!