maanantai 8. elokuuta 2016

Tervetuloa balettitunnille!

Syyskauden alku häämöttää jo vähitellen näköpiirissä ja jälleen monet päättävät aloittaa baletin opiskelun! Baletin voi harrastuksena aloittaa minkä ikäisenä tahansa, mutta ammattilaiseksi tähtääville toki asetetaan enemmän vaatimuksia. Harrastaja voi kuitenkin tulla tunnille juuri sellaisena kuin on eikä mitään ennakkotietoja tai -taitoja tarvitse. Innostus balettiin toki on plussaa ja edesauttaa oppimista! ;)

Uuden alkeisryhmän kanssa aloittaminen on minusta aina mielenkiintoista ja vähän jännittävää. On aika vaikea suunnitella tuntia ryhmälle, joka sisältää hyvin erilaisia ihmisiä ja ennen kaikkea oppijoita. Joillain saattaa olla jo aikaisempaa tanssi- tai liikuntataustaa, mutta osa saattaa aloittaa baletin ensimmäisenä liikuntaharrastuksenaan. Ihmisillä on myös hyvin erilaisia odotuksia siitä, mitä tunnilla tehdään. Olisikin mielenkiintoista kuulla, millaisia odotuksia teillä oli, kun aloititte baletin. Kommentoikaa ihmeessä, jos muistatte omia ajatuksianne! :)

En erityisemmin pidä aikuisbaletti-sanasta, sillä minä koen opettavani aina yhtä ja samaa balettia. Baletissa on niin monta puolta, että mielestäni koko termi aikuisbaletti on aika turha. Aikuisten ja lasten tunneissa on toki eroja, samoin kuin ammattilaisten ja harrastelijoiden tunneilla, mutta samaa baletin henkeä ja samoja liikkeitä opetetaan niin lapsille kuin aikuisille - ainoastaan lähestymistapa on hieman erilainen.

Yleensä lasten ja nuorten balettitunneilla on tietty pukukoodi, jota opettajat toivovat noudatettavan. Yhtenäinen puvustus kunnioittaa baletin perinteitä ja traditiota, mutta auttaa myös opettajaa näkemään kehon linjaukset ja mahdollistaa virheasentoihin puuttumisen jo hyvin varhaisessa vaiheessa. Aikuisten tunneilla pukukoodi on yleensä väljempi, ja ensimmäisille tunneille voi hyvin tulla vaikkapa topissa sekä trikoissa. Edes pehmeitä balettitossuja ei ole pakko hankkia heti, vaan tunnille voi tulla myös sukissa. Yleensä baletin aloittajat ovat kuitenkin sen verran innoissaan uudesta harratuksestaan, että ovat vähintäänkin hankkineet jo balettitossut valmiiksi. Aika moni innostuu hetken kuluttua hankkimaan myös oikean balettipuvun ja muita varusteita. Usein opettaja ohjeistaa varusteista ja myös tanssitarvikeliikkeissä osataan neuvoa niistä.

Balettivarusteet

Perinteinen balettikampaus on nuttura, joka mahdollistaa niskan linjan näkymisen ja helpottaa esimerkiksi piruettien tekemistä. Kokemukseni mukaan nuorempien oppilaiden tunnilla nutturankäyttöä pidetään itsestään selvänä, mutta aikuisten kohdalla ollaan aavistuksen joustavampia. Yleensä nutturan kanssa käy kuitenkin vähän samalla tavalla kuin varusteidenkin kanssa, että niitä alkaa pikkuhiljaa ilmestyä myös aikuisille!

Minua ei ollenkaan haittaa, jos joku oppilas ei heti oivalla jotain liikettä. Balettitunneille tullaan oppimaan ja opettaja olisi aika turha, jos oppilaat osaisivat kaiken jo valmiiksi. Tärkeintä on oma asenne ja jo aikaisemmin mainitsemani innostus balettiin. Tyhmiä kysymyksiä ei minun mielestäni ole olemassa ja minusta on tärkeää kysyä rohkeasti, jos jokin asia mietityttää. Opettajan tehtävä on auttaa oppilasta oppimaan, joten aina kannattaa kysyä!

Asenne ratkaisee, mukavia balettituntej niin uusille kuin vanhoille konkareillekin! Baletti on ihanaa ja kuka tahansa oppii tanssimaan, kun jaksaa harjoitella ja nähdä vaivaa!

Ballerinat


6 kommenttia:

  1. Olin lukenut niin paljon juttuja blogeista ja instagramista ennen ensimmäistä tuntia, että oletin tuntiin kuuluvan tankoa, keskilattiaa ja diagonaalia. Oletin, että tankoa olisi ollut vähemmän ja itse tanssimista enemmän, mutta ei se olisi haitannut yhtään, vaikka tunti olisi ollut radikaalistikin erilainen kuin olin ajatellut. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on totta, että usein alkeistunneilla ollaan paljon tangossa. Luulen sen johtuvan siitä, että yleensä tangossa ollaan noin 45 minuuttia. Tosin siinä tapauksessa myös balettitunnin pituus on pidempi kuin 60 minuuttia. Minusta on tärkeää, että myös alkeistunneilla päästään kunnolla liikkeelle. Samoja asioita ja liikkeitä voi hyvin opetella tangon sijaan myös keskilattialla. :)

      Poista
  2. Aloitin baletin vasta 14 vuotiaana ja muistan siitä vain sen, että minulla ei ollut oikein mitään muita mielikuvia baletista ennen ekaa tuntia kuin vaaleanpunainen väri ja että se on tanssia. Muistan vielä ekan tunnin joka meni kuin sumussa, ihan kaikki oli outoa ja en osannut yhtään mitään (menin siis suoraan omanikäisteni tunnille, eli aika vaikeaa oli :D) Ainakin kuukausi meni siihen, että opin jalkojen asennot ja vielä isompi ikuisuus siihen, että opin miten perus plíe tehdään. Muistan kun opettaja hoki selkä suoraan, mutta en silloin ymmärtänyt että ei sillätavoin suoraan kun kyykkyjä tehdään vaan täysin pystysuoraan. Voi että miten noita muistoja on ihana ajatella!!
    Tuli mieleen muuten, että missä tanssikoulussa olet opettajana?
    Hyvää syyslukukauden alkua ja onnea opetukseen! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho, sinähän oletkin aloittanut suoraan huipulta! Hienoa, että olet jaksanut tsempata alkuhankaluuksista huolimatta! :)

      Poista
  3. Moikka!
    Haluaisin sellaista kysyä, että onko se huono juttu jos käy vain kärkitossutunneilla eikä ollenkaan perustunneilla? Mulla on sellanen tilanne ettei ole kauheasti rahaa eikä tunnit sovi yhteen muiden juttujen kanssa mutta jotain balettia haluan kuitenkin ottaa. Ajattelin että ottaisin 1x60min pointe tunnin viikkoon tai sitten toinen vaihtoehto että ei olisi kärkitossutuntia vaan vain normaali tunti. Olen aloittanut kärkitossutyöskentelyn vasta viime talvena niin olisi kauhea hinku oppia lisää. Haluaisin molemmat mutta jos se ei nyt millään sovi niin sitten pitää valita jompi kumpi. Mietiskelin vaan, että onko se huono idea kehittymisen ja tekniikan oppimisen kannalta jos on vain kärkitossutunteja eikä pehmeillä tossuilla mitään. Mitä mieltä opettajana sä olet tästä? Pitäisikö unohtaa kärkitossut nyt joksikin aikaa vai keskittyä vain siihen..?
    Kiitos jos osaat jotenkin auttaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei,

      Lähtökohtaisesti en suosittele kärkitossutuntia ainoaksi balettitunniksi. Tämä tosin riippuu myös kärkitossutunnin sisällöstä, jonka paras asiantuntija on kyseisen tunnin opettaja. Suosittelen, että keskustelet asiasta suoraan hänen kanssaan ja kysyt, mitä mieltä opettaja on tilanteestasi. Tsemppiä syksyyn! :)

      Poista

Kerro ajatuksesi!