Rond de jambe en l'air tarkoittaa suomeksi jalan ympyrää ilmassa (rond / -e (adj.) = pyöreä, rond (subst.) = ympyrä, piiri, rengas, kehä). Mikäli käsitteet en dehors ja en dedans sekä rond de jambe par terre ovat uusia tai päässeet unohtumaan, ne kannattaa kerrata täältä ennen tämän tekstin pidemmälle lukemista!
Rond de jambe en l'air on liike, joka voidaan tehdä joko 45 tai 90 asteen kulmassa. On tärkeää, että liikkeen aikana työjalan reisi pidetään paikallaan säären ja varpaiden piirtäessä ovaalin muotoisen kuvion ilmaan. Rond de jambe en l'air valmistaa kehoa hyppyyn nimeltä rond de jambe en l'air sauté.
Rond de jambe en l'air en dehors
Liike aloitetaan ojentamalla työjalka sivulle 45 asteen kulmaan. Työjalan reisi pysyy paikoillaan hyvin aukikierrettynä. Työjalan polvi koukistetaan, jolloin sääri liikkuu kohti tukijalkaa piirtäen ellipsin ensin tukijalan takaa, minkä jälkeen työjalan varpaat koskettavat tukijalkaa. Tämän jälkeen työjalka jatkaa liiketään tukijalan etupuolelle ja ojentuu lopuksi takaisin sivulle alkuasentoon.
Rond de jambe en l'air en dedans
Aloitusasento on sama kuin edellä ja liike muuten sama, mutta työjalka piirtää kaaren tukijalan etupuolelta taakse.
Rond de jambe en l'air |
Tärkeitä huomioita
Kun työjalka piirtää kaarta, on tärkeää, ettei ovaali muoto muutu ympyräksi. Toisin sanoen työjalka ei saa liikkua liikaa eteen tai taaksepäin. On myös tärkeää pitää reisi koko ajan maksimiaukikierrossa ja paikallaan sekä huomioida, että myöskään työjalan nilkka ei saa kääntyä banaanille. Kun liike tehdään 45 asteen kulmassa, työjalan varpaat hipaisevat tukijalan pohkeen puoliväliä. Kun rond de jambe en l'air tehdään 90 asteen kulmassa, työjalan varpaat osuvat tukijalan polven ulkosyrjään.
Rond de jambe en l'air on liikelaadultaan rauhallinen, mutta kun työjalka avataan sivulle, liikkeen tulisi silti olla energinen ilman, että se on kuitenkaan terävä. Toisin sanoen työjalkaa ei saa "paiskata" avaukseen, mutta avaus ei myöskään saa olla hidas.
Vaikka rond de jambe en l'air yleensä avataan samaan korkeuteen sivulle kuin mistä se on aloitettu, voidaan se joissain tapauksissa aloittaa 90 asteen korkeudesta ja avata 120 asteen korkeuteen (nykyään jopa korkeammalle). Tätä versiota käytetään yleensä kuitenkin ainoastaan adagioissa tai esimerkiksi Joutsenlammen Odetten toisen näytöksen variaatiossa. Oheisessa videossa Svetlana Zakharova näyttää mallia liikkeestä!
Rond de jambe en l'air voidaan tehdä sekä tangossa että keskilattialla, joko kokojalalla tai puolivarpailla seisten - miksei myös varpailla. Liike voidaan päättää pliéhen, jolloin tukijalka tekee plién kun työjalka avataan sivulle tai sitten se voidaan tehdä pliéllä, jolloin tukijalka tekee plién työjalan tullessa lähemmäksi tukijalkaa ja ojentuu työjalan avautuessa sivulle. Silloin myös noustaan puolivarpaille, kun tukijalka on ojennettu suoraksi.
Rond de jambe en l'air voidaan tehdä myös tuplana, jolloin tehdään yksi pieni rond lähellä tukijalkaa ojentamatta työjalan polvea sivulle seka heti perään toinen rond, jonka jälkeen työjalka ojennetaan sivulle. Liikkeen voi tehdä myös triplana samaa periaatetta noudattaen.
Rond de jambe en l'air voidaan lisäksi lopettaa poosaan: rond en dehors lopetetaan effacéhen eteen ja rond en dedans arabeskiin. Lisäksi rond de jambe en l'air voidaan tehdä myös en tournant, eli kääntyen joko 1/8- tai 1/4-käännös. Vaganovan mukaan nämä käännökset tehdään puolivarpailla, mutta niitä voi hyvin tehdä myös kokojalalla seisten.
Onko rond de jambe en l'air sinulle jo tuttu liike balettitunneilta?
Tankoliikkeistä olisi ainakin mun mielestä kiva lukea enemmän :). Näin aloittelijana kun suurin osa liikkeistä tehdään tunnilla tangossa. Tuli mieleen niinkin tavallinen postausidea, kuin sivulle/eteen/taakse taivutukset tangossa. En koskaan hahmota teenkö niitä oikein, joten jokin mielikuvajuttu olisi mukava niistä. Toinen postausidea mikä tuli mieleen olisi musta mielenkiintoista luettavaa, eli ns opettajan näkökulma
VastaaPoistaerilaisiin asioihin balettitunnilla (millainen on onnistunut tunti, milloin oppilaan tulisi hankkia uudet tossut/sukkikset, mitä tykkää itse pukea tunnille opettaessaan jne). :)
Tämä postaus oli mun mielestä tosi kiva ja hyödyllinen! Kummalakin opellani on ollut tähän liikkeeseen oma tapa. Toinen käskee tehdä ellipsiä ja toinen ns puoliympyrää (jalka ei käy koskaan takana). Olen miettinyt, kumpi onkaan se oikea tapa :).
Hei,
PoistaKiitos ideoista, laitetaan korvan taakse!
Minä usein aloitan rond en l'airin opettamisen ainoastaan puoliympyränä, koska muuten työjalan reisi ja polvi lähtevät helposti mukaan säären liikkeeseen. Molemmat tavat ovat siis oikein, mutta tuo ellipsi on liikkeen lopullinen versio. :)