tiistai 3. maaliskuuta 2015

Baletin perusteet, osa 7: Käsitteet en dehors ja en dedans

Baletin perusteissa syvennytään tänään käsitteisiin en dehors ja en dedans, joiden olen huomannut aiheuttavan monille harmaita hiuksia. Jatkossa sarjassa syvennytään épaulement'iin, poosiin ja myös arabesque'iin. Pysy siis mukana! :)

Rond de jambe par terre en dehors
Käsitteisiin en dehors ja en dedans törmätään yleensä ensimmäisen kerran silloin, kun aletaan harjoitella rond de jambe par terre -liikettä. Siinä työjalka piirtää puolikaaren liikkuen ensimmäisestä joko etukautta sivulle ja taakse tai takakautta sivulle ja eteen. Tässä tutustutaan siihen ajatukseen, että en dehors -suunta on liike ulospäin, poispäin tukijalasta, ja en dedans -suunta on liike sisäänpäin, tukijalkaan päin. Näitä käsitteitä tarvitaan yleisesti kaikissa jalan kiertoliikkeissä ja vartalon käännöksissä joko lattialla tai ilmassa.

Itse ajattelen lyhyesti sanottuna niin, että en dehors -suunnassa liikutaan ulospäin työjalan suuntaan ja tukijalan kantapää liikkuu samalla taakse. En dedans -suunnassa puolestaan liikutaan sisäänpäin tukijalan suuntaan ja työjalan kantapää liikkuu tai kääntyy eteen. Olen joskus myös käyttänyt ovimielikuvaa lasten kanssa; en dehors -suunnassa ovi avataan ja en dedans -suunnassa ovi suljetaan. Jos teillä on muita hyviä mielikuvia, otan mielelläni vinkkejä vastaan! :)

Piruetti en dehors ja en dedans
Ovatko suunnat en dehors ja en dedans sinulle itsestään selvät vai koetko niiden hahmottamisen hankalaksi? Sana on vapaa!

5 kommenttia:

 1. Kumpi suunta tuossa ylemmässä kuvassa on siis kuvattu ? Vai vaihtuuko nimi siis puolivälissä liikettä? Olen erittäin pihalla tästä :D

  VastaaPoista
 2. Nyt ovat minun silmäni pettäneet, kuvassa näkyy rond en dehors! Kuvittelin katsoneeni, että siinä on nuoli myös toiseen suuntaan, pitääkin korjata kuvateksti! :)

  VastaaPoista
 3. Kiitos näiden käsitteiden selkiyttämisestä! Olen myös sen verran ''kirjallinen'' ihminen, että on kiva nähdä nuo sanat kirjoitettuna, eikä vaan auditiivisesti kuultuna. Nuo termit lausuttuna kuiteski on vähän hankalia heti käsittää, miten ne kirjoitetaan (''aandeoor ja aandedaan''), niin on sitte hankalaa esim. ettiä jotain youtube-videoita noista. Ja muuteskin, hyvä teksti! Voisin itsekin alkaa käyttää muistisääntönä tota oven avaamisjuttua :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, hienoa jos tekstistä oli apua! Mielikuvista on tulossa juttua vielä erikseen, mutta olen huomannut niiden toimivan ihan kaikenikäisten tunneilla! :)

   Poista

Kerro ajatuksesi!