tiistai 22. syyskuuta 2015

Harjoittelusanasto, osa 1: Luut ja lihakset

Huomasin blogeja selatessani, että välttämättä kaikki opettajien käyttämät termit tai sanat eivät ole oppilaille tuttuja. Niinpä ajattelin koostaa pienen harjoittelusanaston asioista, jotka ovat minun mielestäni tärkeitä balettiharjoittelussa. Varsinaisia balettiliikkeitä en kasannut tähän sanastoon, mutta voin tehdä sellaisen myöhemmin. Tässä harjoittelusanaston ensimmäisessä osassa käyn läpi luihin ja lihaksiin liittyviä käsitteitä.

Luut

Selkäranka (columna vertebralis, spina vertebralis)
Selän keskellä kulkeva 24 selkänikamasta muodostuva jono, joka alkaa kallosta silmien sekä korvien korkeudelta ja kulkee ritakehän pohjalla, kylkiluiden välistä sekä edelleen vyötärön ja lantion kautta alas häntäluuhun asti. Selkärangan keskellä kulkee selkäydin, joka on osa keskushermostoa. Selkäranka jaetaan kaula-, rinta- ja lannerankaan. Baletissa sekä tanssissa ylipäätään pitäisi mielestäni hahmottaa myös selkärangan etuosa (vatsan puoli) sekä sen takaosa (selkäpuoli)

Selkäranka


Lantio (os pelvis)
Lantio on alaraajojen ja selän välissä oleva anatominen alue, jonka tukirangan muodostaa luinen lantiorengas. Lantio muodostuu kahdesta suoliluusta (os ilium), joita yhdistää takana ristiluu (os sacrum). Suoliluut muodostavat lantion yläpuoliskon. Näihin kaareviin luihin kiinnitty useita eri lihaksia, kuten vatsalihakset, iso pakaralihas, leveä selkälihas sekä reiden ulkosyrjän lihakset.

Istuinluut (os ischium), eli istuinkyhmyt sijaitsevat molempien lantionpuolikkaiden alaosassa. Niihin kiinnittyvät reiden takaosan suuret lihakset sekä reiden sisäosan lihakset, joilla  on ratkaiseva merkitys lantion asentoon. Istuessa kehon painon tulisi olla istuinluiden päällä.

Häpyluu (os pubis) sijaitsee lantion ala- ja etuosassa. Se on vatsalihasten alin kiinnityspiste.

Ristiluu on viiden nikaman yhteenliittymä - kiilamainen, kovera luu. Se on etupuoleltaan tasainen ja takapuoleltaan rosoinen. Nikamien yhtymäkohdassa on pienet aukot, joiden läpi selkäydinhermot kulkevat. Ristiluu yhdistyy lantioon sen molemmilla sivuilla sijaitseviin suoliluuniveliin vahvojen nivelsiteiden avulla, jotka joustavat liikkeen mukaan. Ristiluu kuuluu selkärankaan ja on osa lantiota; usein siitä käytetään käsitettä ristiselän alue.

Häntäluu (os coccygis) on ristiselän jatkona  muodostaen selkärangan alimmat nikamat. Lantionpohjan lihakset liikuttavat sitä.

Lihakset

Lihaskudos muodostuu lihassyistä, eli -soluista, jotka puolestaan koostuvat pienemmistä lihassäikeistä. Sidekudos antaa lihakselle sen muodon. Päällekkäisiä lihaskerroksia erottaa toisistaan sidekudoskerros. Lihakset kiinnittyvät luihin jänteillä, joissa on tuntoreseptoreita. Nämä reseptorit välittävät viestejä kehon asennoista.

Lantionpohjan lihakset (m. diaphragma pelvis)
Syvät lantion lihakset sijaitsevat häntäluun, istuinluiden ja häpyluun välissä. Lantionpohjan lihakset tukevat kaikkia häntäluusta lähteviä liikkeitä. Ne tukevat lisäksi vatsalihasten toimintaa. Osaa lantionpohjan lihaksista kutsutaan "lantion palleaksi", sillä ne kulkevat poikittain lantion pohjassa ja muodostavat ikään kuin koko lantiota ja vartaloa altapäin kannattavan lattian.

Lonkan koukistajalihakset (m. iliopsoas)
Lonkankoukistajaon syvällä oleva lihas, joka koukistaa lonkkaniveltä. Se muodostuu lihaksista m. psoas major, m. psoas minor (joka esiintyy ainoastaan noin 50%:lla ihmisväestöstä) ja m. iliacus. Lonkan koukistajalihakset yhdistävät jalat lantioon ja selkärankaan. Supistuessaan ne kääntävät lonkkaa.

Vatsalihakset
Poikittainen vatsalihas (m. transversus abdominis) muodostaa syvimmän vatsalihaskerroksen. Sen lihassyyt kulkevat vaakasuorasti vartalon takaa etupuolelle kiinnittyen rintakehän alaosaan ja lonkan yläosaan.

Sisempi vino vatsalihas (m. internal obliues) muodostaa seuraavan vatsalihaskerroksen. Sen lihassyyt kulkevat viuhkamaisesti vinottain nivustaipeesta ja suoliluun harjasta ylöspäin kiinnittyen vatsan etupuolelle.

Ulompi vino vatsalihas (m. external obliues) on uloimpana oleva vatsalihaskerros. Lihassyyt kulkevat vinottain alaspäin ja kiinnittyvät kylkiluiden sivulle sekä vatsan etuosaan.

Suora vatsalihas (m. rectus abdominis) on sisemmän ja uloimman vinon vatsalihaksen välissä oleva lihas, jonka lihassyyt kulkevat pystysuoraan. Lihakset kiinnittyvät leveään jänteeseen, joka kulkee pystysuorassa vatsan keskellä jakaen sen kahteen osaan. Siihen kuuluu lisäksi kuusi muuta jännettä, jotka kulkevat lihaksen poikki vaakasuorasti muodostaen kuusi palaa - niin sanotun six packin. Sidekudos liittää kaikki vatsalihakset toisiinsa.

Vatsalihakset
Vatsalihaskorsetti on vatsa- ja selkälihasten muodostama rintakehän ja lantion välisen tilan, eli vyötärön, tukiliivi. Se muodostuu vatsa- ja selkälihasten (esimerkiksi pienet joulukuusen muotoa muistuttavat mutlifidus-lihakset) sekä lonkan koukistajalihasten yhteistyöstä. Vatsalihaskorsetista voidaan käyttää myös termiä ydintuki. 

Syvät vatsalihakset yhdessä selkälihasten kanssa ovat tärkeitä vartalon asennon tasapainottajia, jotka auttavat pitämään rintakehän ja lantion oikeilla paikoillaan toisiinsa nähden. Vartalo pysyy siis luotisuorassa linjassa sen avulla. Vatsalihaskorsetin tulisikin aina aktivoitua ensimmäisenä kaikissa liikkeissä, jotta selkäranka pysyisi tuettuna ja neutraaliasennossaan.

Mitä mieltä olette, tuntuuko sanasto hyödylliseltä? :)

6 kommenttia:

  1. Ehdottomasti hyödyllinen ja mielenkiintoinen! Tosi kiva, kun olet laittanut termit myös latinaksi. Jää osa päähän jo nyt tulevaisuuden unelma-ammattia (lääkäri) varten. Jos sisään pääsee niin on sitten pari sanaa vähemmän opeteltavaa ;D.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! :)

      Olitko se sinä, joka ihmettelit kuminauhajumpassa jaloista kuuluvaa rutinaa? Onko se helpottanut? Mietin, että ei ehkä kannata tehdä kuminauhajarjoituksia, jos sama ongelma vaivaa yhä.

      Poista
  2. Mulla on vähän sellainen kutina, että mun suoliluu-ihmettely on antanut pontta tälle kirjoitukselle :D
    Se taisin olla minä ku valitin siitä "akilesjänteen rutinasta" tehdessäni noita nilkkaharjoituksia. Itseasiassa viime kerralla sunnuntaina en huomannut enää mitään rutinaa tehdessäni harjoituksia. Mutta kyllä yleensä on kuulunut, en tiedä onko se nyt sitten kokonaan loppu, se nähdään ensi kerralla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahdollisesti. ;) Ja kyllä muutamien muidenkin kehonosien mainitseminen on omissakin oppilaissa aiheuttanut sen verran kysyviä ilmeitä, että ajattelin sanaston olevan paikallaan! :D

      Poista
  3. Hyödyllinen postaus, mutta mä oon hirveen herkkä kuulemaan juttuja ihmiskehosta eli siis jänteistä, luista, lihaksista... Alkaa aika nopeasti heikottamaan! :D Kerran tehtiin jossakin tunnilla sellaista kehontietoisuutta lisäävää harjotusta eli tunnusteltiin omasta kropasta kaikkia pienempiäkin luita lähtien varpaista ja siitä sitten edettiin ylöspäin. En tiedä päästiinkö edes polviin asti, kun mun naama alkoi olla jo niin kalpea että ope käski ulkoilmaan että en pökräisi...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huh, eipä ole koskaan tullut tuollainen edes mieleen! Ehkä pystyt vähitellen siedättämään itsesi. :)

      Poista

Kerro ajatuksesi!